Internet - upute i savjeti

i-Početnica: Internet pripada svima a ne samo vama

Kultura čovjeka i njegovo uklapanje u društvo se otkriva pri komuniciranju

Neki su, ne znajući komunicirati ili koristeći komunikacijske kanale na krivi način, opterećenje za druge ili čak štetni za sebe same. Istina je da se govoriti ne može naučiti šuteći, ali isto tako postoji pravilo: ne radi drugima ono što ne želiš da drugi tebi učine. Ne zaboravite da na jednu vašu akciju može doći stotine, tisuće oštrih reakcija. Neke reakcije mogu biti i znatno grublje od vaše akcije: hoćete li biti oduševljeni kada vas obaspu tisuće poruka dnevno ako vas netko pretplati na N e-mail lista jer ste prije toga vi dosađivali drugima svojim e-mailom? Konačno, ako dovoljno zabrazdite jako lako vas se može skloniti sa Interneta - vaš ISP koji vam je dao licencu za pristup Internetu vam je može i ukinuti čim se drugi požale na vas.


Elektronička pošta:

Budite kratki, pozitivni, ljubazni kada pišete ili odgovarate. Citirajte bar dio primljene poruke kada pišete odgovor da onaj kome odgovarate lakše otkrije na što odgovarate. Ne koristite isključivo velika slova jer to znači da vičete, galamite. U porukama koristite posebene znakove "smajlije" da naznačite ton poruke, ali prije svega budite kratki, pristojni i pozitivni.

Poštujte zlatno pravilo: ne ometajte i poštujte druge i ne koristite e-mail za ono za što nije namjenjen. Ne vozite autocestom u krivom smjeru, jer vi ste možda opasan jedan ali u susret će vam doći stotine koji će vas začas pregaziti... Budite pristojni i civilizirani unaprijed, da vas gomila ne pouči redu na brz i grub način.

Ne šaljite velike količine podataka e-mailom niti reklamne poruke ljudima koji ih nisu zatražili.

Mnogi (bezobzirni, polupismeni, kvazi biznismeni) koriste e-mail za zasipanje osobnih adresa reklamnim porukama. Na Internetu se događa da "biznismeni", tipično stigavši prije pet minuta do Interneta, otkriju strahovitu mogućnost da jednom porukom pošalju svoju reklamu na stotine i tisuće osobnih adresa. Misle, pa dobro, tko neće, ne mora pročitati. Ti isti bi se odmah žalili telekomu tražeći da se to prekine, kada bi ih netko nazivao telefonom cijeli dan i svake noći doma ili na posao nudio svoje ponude "najboljih šansi, najnižih cijena, najbrže zarade". Takvi smozvani "biznismeni" dakle svjesno ignoriraju našu privatnost i treba im odgovoriti minimalno ravnom mjerom: ignoriranjem njihove ponude i sistemtičnim širenjem informacija o tome koga i čiju robu treba izbjegavati. Treba ga također odmah prijaviti zbog ometanja drugih njegovom davatelju usluga pristupa Internetu (ISP) i taj "biznismen" će naučiti lekciju. Pogledajte pažljivo detalje zaglavlja e-mail poruka dosadnjakovića i tamo ćete vjerojatno domah naći preko koga se spaja na mrežu, preko koga šalje e-mail i kod koga ga trebate prijaviti da mu ukinu pristup Internetu.

Na Internetu nema baš previše privatnosti

Internet nije okruženje visoke sigurnosti, ako netko to hoće može o vama znati sve, može neovlašteno čitati vašu elektroničku poštu (ako ne primjenite enkripciju, šifiriranje poruka) i to nikada ne zaboravite. Neki to kažu ovako: ne pišite u e-mail porukama ono što ne biste napisali na dopisnici....

Jedno od pravila Interneta je da krivo predstavljanje nije dopušteno. Vi možete misliti da ste zameli tragove upisujući krive podatke u svoj e-mail ili news program i da ste na dalje anonimni ali niste. Dok se svađate ili vrijeđate druge pojedince, dok radite samo nepristojne i sitne stvari, nitko protiv vas neće pokrenuti sva moguća sredstva: od dnevnika vaše telefonske centrale, dnevnika ISP-a, dnevnika online servisa koji upravo koristite pa sve do posebnih alata i metoda ali ako dovoljno pretjerate - već će vas naći, ne brinite.

Ponašanje u WWW forumima, news grupama, mail listama

Sva osnovna pravila komunikacije elektroničkom poštom vrijede i u ovom slučaju. Svaki od tih servisa ima administratore i moderatore koji prate komunikaciju, dnevnike pristupa s vašim podacima i možete biti odstranjeni sa tih mjesta a u težim slučajevima možete izgubiti i licencu za pristup Internetu.

Kao prvo pažljivo čitajte što drugi pišu, nemojte se zatrčati o odmah brzopleto napisati nešto zbog čega možete kasnije požaliti. Nemojte hotimice ili nehotice vijeđati nikoga, ne svađajte se. Osim što vam taj i njih stotinu koji imaju suprotno mišljenje od vas može oštro odgovoriti, ne zaboravite da u news grupama ne znate tko je tko, možda je to baš vaš prvi susjed koji će nanesenu uvredu riješiti pri prvom "realnom susretu" ako ste dovoljno pretjerali. Jednostavno poštujte druge, budite umjereni, ne provocirajte i ne regirajte na provokacije, prekinite komunikaciju kada vidite da ide ka konfliktu.

Vaše poruke u news grupama trebaju biti kratke i u svezi teme rasprave. Ne skrećite s teme, pokrenite radije novi thread, na ponavljajte ono što su drugi već rekli, ne pišite odgovor tipa "ja ne znam" na kokretna pitanja, radije ne pišite ništa ako nemate odgovor. Ako nemate što pozitivno i konstruktivno novo dodati u diskusiju radije se ne oglašavajte.

Oglašavanje roba i usluga je dopušteno samo u namjenskim news grupama i oglasnicima a na ostalim mjestima je zabranjeno. Ako ovo ne poštujete, minimalni efekti su da će vas drugi ubuće zajedno s onim što reklamirate izbjegavati ili u primjeru WWW foruma da vas administratori blokiraju. Prosječan odziv na vaše uporno dosađivanje drugima su oštri odgovori i hrpa uvreda koje ćete morati progutati (od životinskih imena do pominjanja članova porodice...) a to baš ne želite, zar ne?

Sve u svemu, po pravilima ponašanja Internet slijedi norme ponašanja u društvu, što ne prolazi u realnom svijetu nije baš na cijeni ni ovdje...


Obvezno pročitati:
FYI - RFC1855, Netiquette Guidelines
pravila ponašanja na Internetu...
 


o nama proizvodi akcije naša lokacija linkovi kontakt   home sitemap

pomoć

mail

Copyright 2004 OldCatTom All rights reserved.